Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci. Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.
Krupnik warzywny
Potrzebujemy:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałek selera
- kawałek pora
- 4 duże ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 7 łyżek kaszy – do wyboru -jęczmienna, gryczana krakowska, jaglana – kasze ekologiczne!.
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 liść laurowy, 4 ziela angielskie, lubczyk, sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Warzywa ścieramy na tarce tj. (marchew, seler, pietruszkę), lub rozdrabniamy w mikserze, ziemniaki, pora, kroimy w kostkę.
- W garnku rozpuszczamy tłuszcz, cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, podduszamy chwilę, dodajemy rozdrobnione warzywa, dodajemy lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, mieszamy, podduszamy razem około 3-5 minut.
- Kaszę dokładnie płuczemy w wodzie, dodajemy do warzyw, wlewamy wrzącą wodę około 2 litrów, gotujemy ok. 15-20 min do miękkości warzyw, na końcu dodajemy rozgnieciony czosnek, dosmaczamy solą i pieprzem.
- Gotowy krupnik posypujemy koperkiem lub pietruszką.
Zupa krupnik tradycyjna na kurczaku
Potrzebujemy:
- Kawałek kury lub indyka (od rolnika nie z marketu)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 4 duże ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 7 łyżek kaszy jęczmiennej ekologicznej ! Nie z marketu!
- 1 liść laurowy, 4 ziela angielskie, lubczyk, sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Do garnka wkładam kurczaka , liść laurowy i 4 ziela angielskie, zalewam 2 litrami wody , gotujemy ok. 20 min. szumowiny ściągamy.
- Warzywa ścieram na tarce tj. (marchew, seler, pietruszkę), kroimy ziemniaki, pora w kostkę, rozgniatamy czosnek, kaszę dokładnie płuczemy w wodzie, aż będzie klarowna woda. Wszystko razem wrzucam do gotującego się wywaru, dodając lubczyk, sól i pieprz, gotujemy ok. 20 min do miękkości.
- Wyjmuję porcję kurczaka, obskubuje mięsko i wrzucam do zupki. Posypuję koperkiem lub pietruszką.
Bardzo często robię krupnik tylko na kaszy bez ziemniaków, chyba jest nawet dla mnie lepszy 🙂
Potrzebujemy:
- Kawałek kury lub indyka (od rolnika nie z marketu!) To bardzo ważne , bo cały sekret tkwi w jakości tego kurczaka. Wiejski kurczak nie potrzebuje poprawiania smaku, wystarczą mu warzywa.
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 7-10 łyżek kaszy jęczmiennej,
- 1 liść laurowy,
- 4 ziela angielskie
- lubczyk,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Do garnka wkładam kurczaka , liść laurowy i 4 ziela angielskie, zalewam 2 litrami wody , gotujemy ok. 20 min. szumowiny ściągamy.
- Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w słupki.
- Kaszę dokładnie płuczemy w wodzie, aż będzie klarowna woda.
- Wszystko razem wrzucam do gotującego się wywaru, dodając lubczyk, sól i pieprz, gotujemy ok. 20 min do miękkości.
- Wyjmuję porcję kurczaka, obskubuje mięsko i wrzucam do zupki. Posypuję koperkiem lub pietruszką.