Surówka z buraków i jabłek, którą możemy podawać na ciepło lub zimno 🙂
Pamiętaj zdrowe jedzenie zależy od jakości użytego produktu, jeśli dbasz o siebie i swoją rodzinę, znajdź w pobliżu gospodarstwo, produkty od rolnika, który nie używa chemii, GMO i innych paskudztw, a będziesz miał zdrowe dzieci.
Potrzebujemy:
- 400 g buraków (gotowanych lub pieczonych)
- 3 jabłka
- 2-3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy (dla wersji na zimno) lub masło klarowane (w wersji na ciepło)
- 1 ząbek czosnku
- Sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Buraczki ścieramy na grubych oczkach (w wersji na zimno) lub na drobnych oczkach (w wersji na ciepło).
- Jabłka ścieramy na grubej tartce, dodajemy do buraków.
- Do startych buraków i jabłka dodajemy rozgnieciony czosnek, doprawiamy, jeżeli podajemy na zimno skrapiamy oliwą a jeśli podajemy na ciepło, dodajemy 1 łyżkę masła klarowanego do garnka wkładamy buraki i podgrzewamy.