Pulpety z soczewicy i kaszy jaglanej

Z serii obiady bezmięsne…

Pyszny obiad to zdrowy obiad! Pulpety na bazie soczewicy i kaszy jaglanej to świetna propozycja na obiad bezmięsny 🙂

Pulpety z soczewicy i kaszy jaglanej

Potrzebujemy:

  • Około 300 g soczewicy gotowanej ( u mnie soczewica brązowa jak ją robić zerknij Tu)
  • Około 400 g kaszy jaglanej ugotowanej (jak ugotować kaszę jaglaną zerknij TU
  • 0,5-1 szklanki pestek słonecznika
  • 4-5 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki zmielonej kolendry
  • poł łyżeczki carry
  • świeży koperek
  • sól i pieprz

Sos pomidorowy :

  • Przecier pomidorowy (około 500 ml)
  • Garść orzechów nerkowca
  • Ząbek czosnku
  • Bazylia, sól i pieprz

Wszystko wkładamy do blendera i miksujemy dokładnie. Sos gotowy 🙂

Przygotowanie:

  • Do kielicha blendera wkładamy ugotowaną soczewicę, słonecznik, suszone pomidory, kolendrę, carry, czosnek, miksujemy.
  • Do zmiksowanej masy dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i świeżo posiekany koperek, dosmaczamy.
  • Z masy formujemy pulpety, które układamy w brytfance i zapiekamy w w piekarniku w 180 C przez około 15- 20 min. Po tym czasie Pulpety polewamy sosem pomidorowym i zapiekamy około 10 minut.
  • Pulpety zamiast sosu pomidorowego możemy również podać z sosem grzybowym( pieczarkowym) i oczywiście z surówkami 🙂
  • Idealnym połączeniem z pulpetami z soczewicy i kaszy jaglanej, będzie surówka z selerem tj. z kiszonej kapusty i selera lub klasyka seler z jabłkiem, rodzynkami i orzechami …Pycha!

Pulpety z soczewicy i kaszy jaglanej z surówką z kiszonej kapusty i selera

➡️Sos pomidorowy

➡️Sos grzybowy

➡️Sos pomidorowo – paprykowy




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked