Pyszny pomysł na szybki i bardzo zdrowy deser 😋 Ciasto, które możemy jeść, na zdrowie 😘
Do ciasta wykorzystuje wiórki migdałowe, które zostają mi po mleku migdałowym.
Ciasto malinowe bez pieczenia
Potrzebujemy : Spód :
- Mielone migdały (około 200 g) pozostałe po mleku migdałowym – jak zrobić mleko migdałowe? To bardzo proste Zerknij TU
- Daktyle (około 10 szt.)- wcześniej namoczone z godzinę.
- 1-2 łyżki soku z limonki lub cytryny
Masa malinowa
- 2-3 garście orzechów nerkowca – wcześniej muszą być namoczone (około 3-4 godz.)
- 0,5-1 szklanka Malin – mogą być rozmrożone.
- Daktyle około 10 szt.
- Wiórki kokosowe ekologiczne bez konserwantów! – do posypania ciasta
- Maliny na wierzch ciasta przed podaniem 😋
Przygotowanie:
- Wiórki migdałowe, daktyle, sok z cytryny, mielimy na miazgę.
- Masę rozsmarowujemy na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
- Do miksera wkładamy maliny, orzechy nerkowca, daktyle, miksujemy na krem, przekładamy na wyłożony wcześniej spód, posypujemy wierzch wiórkami kokosowymi, wkładamy do schłodzenia, do lodówki. Latem najlepiej na chwilę do zamrażalnika, rewelacyjny chłodny deser🍰.
- Ciasto podajemy z malinami ❤️
- Oczywiście deser ten możemy wykonać z każdego innego owocu np. z mango czy borówek.