Mąka orkiszowa jest rewelacyjna do wypieków chleba, placów, naleśników, czy ciast, najważniejsze jednak jest to, aby mąka, którą używamy w naszej kuchni, była zdrowa, uzyskana bez oprysków randapem.
Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.
Aromatyczny pyszny chleb dyniowy!
Potrzebujemy:
- 600 g mąki orkiszowej ekologicznej (typ 1850)
- 150 g pieczonej dyni puree (zmiksowanej). Dynie wcześniej należy upiec w piekarniku i zmiksować.
- 150 g zakwasu żytniego – jak zrobić zerknij TU
- Pół szklanki wody przegotowanej ciepłej
- 10 g drożdży
- Pół łyżeczki soli kłodawskiej
- Pół łyżeczki miodu
Przygotowanie:
- Robimy zaczyn: Do dużej miski wlewamy pół szklanki ciepłej wody, dodajemy pokruszone drożdże, pół łyżeczki miodu, 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na 10-15 min, zacznie się pienić i urośnie.
- Gdy zaczyn jest gotowy, dodajemy do niego zakwas żytni i zmiksowaną dynię, mieszamy składniki, dodajemy mąkę orkiszową i sól, dokładnie wyrabiamy ciasto, ewentualnie podsypując mąką.
- Ciasto jest elastyczne, formujemy chlebek okrągły lub podłużny, przykrywamy ściereczką. Gdy chleb urośnie, nacinamy wierzch chleba ostrym nożem, wkładamy do piekarnika, pieczemy 40 minut w temperaturze 200 C.