➡️Krem z cukinii i jarmużu… pyszna aromatyczna zupa, jako lekka kolacja, lub przekąska między posiłkami.
➡️Pełna miska wartościowych warzyw dla małych i dużych 🙂
➡️Szybka w przygotowaniu, idealna na zwykły dzień ale i na wystawną kolację…
➡️Jarmuż jest bardzo wartościowym warzywem, oczywiście najlepiej zjadać go na surowo w sałatce lub wyciskanym soku, jednak gdy mamy powiędnięte liście jarmużu warto wykorzystać go w zupie.
Potrzebujemy :
- 1 cukinia
- jarmuż (2-3 garście)
- 1 cebula
- 1-2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki kozieradki
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła klarowanego
- woda
Przygotowanie :
- W garnku rozpuszczamy tłuszcz, cebulę i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle klarowanym, dodajemy kozieradkę, sól, mieszamy.
- Cukinię, marchewkę, pietruszkę, kroimy w kostkę dodajemy do cebulki, chwilę razem podduszamy, dodajemy jarmuż, wlewamy wodę, tyle aby były zakryte całe warzywa, gotujemy do miękkości warzyw.
- Gdy warzywa są miękkie, wszystko miksujemy, dosmaczamy solą i pieprzem… I zupka gotowa!.
- Podajemy ze słonecznikiem lub pestkami dyni.

Jarmuż – W 100 gramach jest około 42 kcal.
- Błonnik zawarty w jarmużu odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego — perystaltykę jelit.
- Zawiera witaminę C, która wspomaga odporność organizmu oraz chroni przed szkorbutem- Jarmuż zawiera więcej – witaminy C, niż wynosi dzienna norma dla przeciętnego człowieka!
- Zawiera witaminę K, która odpowiada za stan kości i krzepliwość krwi.
- Zawiera witamina, A która dba o nasz wzrok i cerę.
- Zawiera Tiaminę, która wspomaga układ nerwowy.
- Zawiera ryboflawinę, która dba o układ odpornościowy oraz regenerację skóry.
- Zawiera Wapń, który jest jednym z głównych składników kości. Jarmuż zawiera więcej wapnia niż mleko!
- Zawiera żelazo, które chroni przed anemią.
- Zawiera magnez, który kontroluje funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego.
- Zawiera Karotenoidy, które chronią organizm przed nadmiarem wolnych rodników.
- Zawarty w jarmużu chlorofil hamuje zmiany nowotworowe, zwalcza bakterie Helicobacter pylori odpowiedzialnych za wrzody żołądka. Wspomaga również wątrobę i nerki.
- Oczyszcza organizm z toksyn.
Cukinia – W 100 gramach cukinii jest około 16 kcal.
- Źródło witaminy C, E, A, K oraz witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9)źródło minerałów – wapnia, potasu, żelaza, magnezu, fosforu i sodu.
- Cukinia ma właściwości alkalizujące, łagodzi objawy nadkwaśności jak zgaga czy bóle żołądka.
- Zawiera bardzo ważną dla oczu, luteinę i zeaksantynę, które wpływają korzystnie na siatkówkę, zmniejszają więc ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej.
- Cukinie są mało kaloryczne, łatwostrawne i posiadają niski indeks glikemiczny.