Zupa krem z cukinii i jarmużu

➡️Krem z cukinii i jarmużu… pyszna aromatyczna zupa, jako lekka kolacja, lub przekąska między posiłkami.

➡️Pełna miska wartościowych warzyw dla małych i dużych 🙂

➡️Szybka w przygotowaniu, idealna na zwykły dzień ale i na wystawną kolację…

➡️Jarmuż jest bardzo wartościowym warzywem, oczywiście najlepiej zjadać go na surowo w sałatce lub wyciskanym soku, jednak gdy mamy powiędnięte liście jarmużu warto wykorzystać go w zupie.

Potrzebujemy :

  • 1 cukinia
  • jarmuż (2-3 garście)
  • 1 cebula
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki kozieradki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • woda

Przygotowanie :

  • W garnku rozpuszczamy tłuszcz, cebulę i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle klarowanym, dodajemy kozieradkę, sól, mieszamy.
  • Cukinię, marchewkę, pietruszkę, kroimy w kostkę dodajemy do cebulki, chwilę razem podduszamy, dodajemy jarmuż, wlewamy wodę, tyle aby były zakryte całe warzywa, gotujemy do miękkości warzyw.
  • Gdy warzywa są miękkie, wszystko miksujemy, dosmaczamy solą i pieprzem… I zupka gotowa!.
  • Podajemy ze słonecznikiem lub pestkami dyni.

Jarmuż – W 100 gramach jest około 42 kcal.

  • Błonnik zawarty w jarmużu odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego — perystaltykę jelit.
  • Zawiera witaminę C, która wspomaga odporność organizmu oraz chroni przed szkorbutem- Jarmuż zawiera więcej – witaminy C, niż wynosi dzienna norma dla przeciętnego człowieka!
  • Zawiera witaminę K, która odpowiada za stan kości i krzepliwość krwi.
  • Zawiera witamina, A która dba o nasz wzrok i cerę.
  • Zawiera Tiaminę, która wspomaga układ nerwowy.
  • Zawiera ryboflawinę, która dba o układ odpornościowy oraz regenerację skóry.
  • Zawiera Wapń, który jest jednym z głównych składników kości. Jarmuż zawiera więcej wapnia niż mleko!
  • Zawiera żelazo, które chroni przed anemią.
  • Zawiera magnez, który kontroluje funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego.
  • Zawiera Karotenoidy, które chronią organizm przed nadmiarem wolnych rodników.
  • Zawarty w jarmużu chlorofil hamuje zmiany nowotworowe, zwalcza bakterie Helicobacter pylori odpowiedzialnych za wrzody żołądka. Wspomaga również wątrobę i nerki.
  • Oczyszcza organizm z toksyn.

Cukinia – W 100 gramach cukinii jest około 16 kcal.

  • Źródło witaminy C, E, A, K oraz witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9)źródło minerałów – wapnia, potasu, żelaza, magnezu, fosforu i sodu.
  • Cukinia ma właściwości alkalizujące, łagodzi objawy nadkwaśności jak zgaga czy bóle żołądka.
  • Zawiera bardzo ważną dla oczu, luteinę i zeaksantynę, które wpływają korzystnie na siatkówkę, zmniejszają więc ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej.
  • Cukinie są mało kaloryczne, łatwostrawne i posiadają niski indeks glikemiczny.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked