Pyszna pożywna zupa krem, lekka i wartościowa odżywczo…Krem z pora, marchewki, ziemniaka i świeżego szpinaku😋Fajnie smakuje na obiad ale również na kolację lub ciepłe śniadanie 😉
Krem warzywny ze świeżym szpinakiem
Potrzebujmy:
- 2 marchewki
- 0,5 pora
- 1-2 ziemniaki
- Dwie garście świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- śmietanka z orzechów nerkowca – jak zrobić zerknij Tu
- lubczyk
- sól i pieprz
- 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojony por, lekko podsmażyć, dodać pokrojoną marchewkę i ziemniaka, lubczyk i sól , wody tyle, aby zakryć warzywa, gotujemy do miękkości warzyw.
- Gdy warzywa są ugotowane, przekładamy ostudzoną zupę (do temp. około 30 C) do miksera, dodajemy czosnek, szpinak i miksujemy na gładki krem, doprawiamy.
- Podajemy polane słodką śmietanką z orzechów nerkowca .
Dlaczego warto nie gotować szpinaku ?
Wysoka temperatura niszczy witaminy, których tak bardzo potrzebujemy, aby mieć dobą odporność i energię. Spożywany na surowo już w 100 g zaspokaja aż 47 % dziennego zapotrzebowania na witaminę C, zaś taka sama ilość ugotowanego tylko 16 % – czyli jak widać warto jeść szpinak w postaci surowej !
Szpinak jest cudownym warzywem zawierającym bombę witaminową:
- Szpinak zawiera cenny CHLOROFIL !!!
- A (beta-karoten (zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, opóźnia starzenie).
- D (dba, aby nasze kości były mocne, a zęby zdrowe, zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu oraz odpowiada za gospodarkę tymi minerałami).
- E (witaminy młodości i płodności)
- C (wzmacnia organizm, ułatwia transport składników między komórkami, jest też niezbędnym składnikiem procesu powstawania tkanki łącznej).
- K(odpowiada za właściwą krzepliwość krwi, wpływa na gospodarkę wapniową oraz odpowiednie uwapnienie kości).
- Witaminy z grupy B:
- B1(czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia),
- B2(ryboflawina – niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi, produkcji antyciał przez układ odpornościowy i procesów wzrostu)
- B3(PP – niacyna- odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych)
- B5 (Kwas pantotenowy, reguluje białka i tłuszcze w organizmie)
- B6 (pirydoksyna – niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca)
- B9 (kwas foliowy- niezbędny do syntezy DNA)
- Składników mineralnych: wapnia (odpowiada za prawidłowe skurcze mięśni a w tym skurcze najważniejszego z mięśni, czyli mięśnia sercowego.
- Magnez (wspomaga pracę mózgu, hamuje skutki stresu, napięcia nerwowego),
- Fosforu (jest odpowiedzialny za mineralizacje kości i stawów, jest także niezbędny do budowy tkanek miękkich),
- Żelaza (składnik hemoglobiny, jest wykorzystywane w procesie tworzenia krwinek czerwonych, wpływa na poziom cholesterolu oraz sprzyja detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie, wzmacnia cały organizm),
- Miedz (Bierze udział w syntezie hemoglobiny i razem z żelazem uczestniczy w transportowaniu tlenu do każdej komórki) potas (odpowiada za dostarczanie tlenu do mózgu, obniża ciśnienie krwi, przyczynia się do wydalania z organizmu nadmiaru sodu oraz poprawia kondycję naczyń krwionośnych),
- Jod (niezbędny dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka, podstawowym składnikiem hormonów tarczycy, czyli tyroksyny i trójjodotyroniny)
- Cynk (wchodzi w skład ok. 80 enzymów, wzmacnia odporność organizmu, uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów, węglowodanów)
- Mangan (jest odpowiedzialny za utrzymywanie kości i mięśni w dobrym stanie, wpływa na poziom libido i sprawność seksualną)
- Szpinak łagodzi zaparcia, chroni wyściółkę śluzową żołądka, a także wypłukuje toksyny z jelita grubego.
- Bogaty w antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, związki usuwające z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników, dzięki czemu zapobiega się wielu chorobom, a ponadto spowalnia procesy starzenia całego organizmu.
- Źródło zeaksantyny oraz luteiny (barwniki występujące naturalnie w produktach roślinnych) Oba te związki wpływają bardzo korzystnie na stan zdrowia oczu, a konkretnie plamki żółtej.
- Źródło błonnika– reguluje pracę jelit oraz pomaga razem z kałem wydalać tłuszcz, co skutkuje zmniejszeniem poziomu złego cholesterolu we krwi.
- Uwaga w szpinaku znajduje się kwas szczawiowy, który nie wpływa pozytywnie dla naszego organizmu, utrudnia wchłanianie wapnia i żelaza. Jest na to sposób, należy spożywać szpinak z produktami bogatymi w witaminę C, mogą to być na przykład pomarańcze, grejpfruty. Innym sposobem na zmniejszenie szkodliwego działania kwasu szczawiowego jest gotowanie liści szpinaku około 3 minut.