Zielony detoks z natki pietruszki i młodej pokrzywy z dodatkiem jabłka i grejpfruta odtruwa, wzmacnia cały organizm, pięknie nawadnia i odżywia całe nasze ciało.
Potrzebujemy:
- Garść natki pietruszki
- kilka gałązek pokrzywy
- 2 jabłka (ze skórką)
- pół grejpfruta lub cały
- woda- ilość według gustu
- bardzo dobry mikser, alby idealnie mielił zieleninę, wtedy napój jest najlepszy.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wkładamy do miksera i dokładanie rozdrabniamy na gładko.
Dlaczego warto pić napój z natki pietruszki i pokrzywy ?
Krótko o ich wspaniałości…
Pokrzywa
- To cudowna roślina pełna mocy wykazuje właściwości wzmacniające organizm, właściwości moczopędne.
- Pokrzywa zwiększa wydalanie z organizmu mocznika, chlorku sodu i szkodliwych produktów chemicznych zewnątrz- i wewnątrzpochodnych wraz z moczem i potem.
- ogólnie wzmacnia organizm, zwiększa odporność organizmu na choroby, działa przeciwzapalnie, przeciwkrwotocznie, antyseptycznie, przeciwbiegunkowe, przeciwreumatycznie, mlekopędnie i przeciwnowotworowo.
- Składniki mineralne: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem, sód.
- Witaminy: witamina A, witamina K, witamina B2 witamina C.
- Rewelacyjnie działa na włosy i paznokcie przez wysoką zawartość witamin B1, C, E, i K, a także fosforu, manganu, krzemu.
- Pokrzywa działa na wszelkie problemy skórne, zwłaszcza trądzik, wykazuje właściwości antybakteryjne.
- Cudowna roślina ma zdolność oczyszczania z toksyn, dzięki niej oczyścimy wątrobę, trzustkę czy żołądek.
- Działa pozytywnie na układ pokarmowy w problemach jelitowych.
- Obniża poziom cholesterolu poprzez zawartość fitosteroli — analogi cholesterolu.
- Obniża ciśnienie krwi.
- Serotonina — decyduje o równowadze psychicznej i normalnym rytmie snu.
- Flawonoidy — Mają właściwości antyutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, detoksykujące.
- Pamiętajmy, tak jak każda roślina posiadająca, tak wiele właściwości, może też zaszkodzić. Nadmierne spożycie lub przedawkowanie niektórych witamin jest również szkodliwe i może być przyczyną powstawania innych zaburzeń.
Natka pietruszki.
- Bogactwo witaminy: A (chroni nasz wzrok)
- Bogactwo witaminy E (witamina piękna- opóźnia starzenie),
- Bogactwo witaminy K (odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi),
- Bogactwo witamin z grupy B: B1 (tiamina- odpowiada za prawidłową pracę mięśni i układu nerwowego), B2 (ryboflawina – odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie centralnego i obwodowego układu nerwowego oraz układu odpornościowego), B3 – PP. (niacyna- odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych), B6 (pirydoksyna – niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca), B9 (kwas foliowy-niezbędny do syntezy DNA), witamina C (W 100 g natki jest 160 mg witaminy C, gdzie dzienne zapotrzebowanie wynosi 90 mg).
- Ponadto zawiera: magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, sód, a także mangan, miedz i cynk.
Jabłko
- Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu, oraz minerałów:
- wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk.
- Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową, oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
- Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
- Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajdują się najwięcej witaminki C i większość błonnika a do tego jeszcze są tam ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych.
- Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
- Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych – czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
- Posiada niski indeks glikemiczny.
Grejpfrut
- Źródło witaminy A czyli beta-karotenu (zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, opóźnia starzenie).
- Źródło dużej dawki witaminy C (spożycie jednego owocu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C).
- Źródło witaminy E- witaminy młodości i płodności (posiada silne działanie antyoksydacyjne, opóźnia starzenie, hamuje utlenianie cholesterolu LDL, przez co przeciwdziała tworzeniu się blaszki miażdżycowej.
- Źródło witamin z grupy B (B1 (tiamina — dba o układ nerwowy, mięśni i serca), B2 (ryboflawina – niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi, produkcji antyciał przez układ odpornościowy i procesów wzrostu) B6 (pirydoksyna — dba o układ nerwowy, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca, a także podnosi odporność organizmu).
- Źródło PP- niacyna (przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego. Ponadto odpowiada za syntetyzowanie hormonów płciowych)
- Źródło składników mineralnych: wapnia, żelaza, fosforu, cynku, magnezu, manganu oraz fluoru.
- Grejpfrut ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
- Źródło przeciwutleniaczy (m.in. likopen, karotenoidy), niszczą wolne rodniki i hamują namnażanie się niektórych komórek nowotworowych.
- Witaminy i minerały zawarte w grejpfrucie zapobiegają chorobom serca, zmianom miażdżycowym, nadciśnieniu, udarom, zawałom.
- Zawierają flawonoidy, które oczyszczają organizm z toksyn i działają moczopędnie.
- Mają niski indeks glikemiczny, zwiększają wrażliwość komórek ciała na insulinę i pośrednio obniżają poziom glukozy we krwi.
- Źródło kwasu foliowego (Bierze on udział w syntezie kwasów nukleinowych, a z nich powstaje DNA, a także reguluje funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek).
- Grejpfruty zawierają Naringine (glikozyd flawonoidowy, odpowiada za charakterystyczny, gorzkawy smak grejpfruta) ma silne właściwości oksydacyjne, ponadto obniża poziom cholesterolu, działa przeciwzapalnie, przeciwrakowo i antyseptycznie.
- Idealny dla osób odchudzających się (100 g grejpfruta ma zaledwie 42 kcal.