Zdrowa i wspaniała

Napój z pietruszki i pokrzywy

Zielony detoks z natki pietruszki i młodej pokrzywy z dodatkiem jabłka i grejpfruta odtruwa, wzmacnia cały organizm, pięknie nawadnia i odżywia całe nasze ciało.

Potrzebujemy:

  • Garść natki pietruszki
  • kilka gałązek pokrzywy
  • 2 jabłka (ze skórką)
  • pół grejpfruta lub cały
  • woda- ilość według gustu
  • bardzo dobry mikser, alby idealnie mielił zieleninę, wtedy napój jest najlepszy.

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki wkładamy do miksera i dokładanie rozdrabniamy na gładko.

Dlaczego warto pić napój z natki pietruszki i pokrzywy ?

Krótko o ich wspaniałości…

Pokrzywa

  • To cudowna roślina pełna mocy wykazuje właściwości wzmacniające organizm, właściwości moczopędne.
  • Pokrzywa zwiększa wydalanie z organizmu mocznika, chlorku sodu i szkodliwych produktów chemicznych zewnątrz- i wewnątrzpochodnych wraz z moczem i potem.
  • ogólnie wzmacnia organizm, zwiększa odporność organizmu na choroby, działa przeciwzapalnie, przeciwkrwotocznie, antyseptycznie, przeciwbiegunkowe, przeciw­reumatycznie, mlekopędnie i przeciwnowotworowo.
  • Składniki mineralne: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem, sód.
  • Witaminy: witamina A, witamina K, witamina B2 witamina C.
  • Rewelacyjnie działa na włosy i paznokcie przez wysoką zawartość witamin B1, C, E, i K, a także fosforu, manganu, krzemu.
  • Pokrzywa działa na wszelkie problemy skórne, zwłaszcza trądzik, wykazuje właściwości antybakteryjne.
  • Cudowna roślina ma zdolność oczyszczania z toksyn, dzięki niej oczyścimy wątrobę, trzustkę czy żołądek.
  • Działa pozytywnie na układ pokarmowy w problemach jelitowych.
  • Obniża poziom cholesterolu poprzez zawartość fitosteroli — analogi cholesterolu.
  • Obniża ciśnienie krwi.
  • Serotonina — decyduje o równowadze psychicznej i normalnym rytmie snu.
  • Flawonoidy — Mają właściwości antyutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, detoksykujące.
  • Pamiętajmy, tak jak każda roślina posiadająca, tak wiele właściwości, może też zaszkodzić. Nadmierne spożycie lub przedawkowanie niektórych witamin jest również szkodliwe i może być przyczyną powstawania innych zaburzeń.

Natka pietruszki.

  • Bogactwo witaminy: A (chroni nasz wzrok)
  • Bogactwo witaminy (witamina piękna- opóźnia starzenie),
  • Bogactwo witaminy K (odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi),
  • Bogactwo witamin z grupy B: B1 (tiamina- odpowiada za prawidłową pracę mięśni i układu nerwowego), B2 (ryboflawina – odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie centralnego i obwodowego układu nerwowego oraz układu odpornościowego), B3 – PP. (niacyna- odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych), B6 (pirydoksyna – niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca), B9 (kwas foliowy-niezbędny do syntezy DNA), witamina C (W 100 g natki jest 160 mg witaminy C, gdzie dzienne zapotrzebowanie wynosi 90 mg).
  • Ponadto zawiera: magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, sód, a także mangan, miedz i cynk.

Jabłko

  • Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu, oraz minerałów:
  • wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk.
  • Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową, oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
  • Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
  • Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajdują się najwięcej witaminki C i większość błonnika a do tego jeszcze są tam ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych.
  • Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
  • Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych – czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
  • Posiada niski indeks glikemiczny.

Grejpfrut

  • Źródło witaminy A czyli beta-karotenu (zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, opóźnia starzenie).
  • Źródło dużej dawki witaminy C (spożycie jednego owocu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C).
  • Źródło witaminy E- witaminy młodości i płodności (posiada silne działanie antyoksydacyjne, opóźnia starzenie, hamuje utlenianie cholesterolu LDL, przez co przeciwdziała tworzeniu się blaszki miażdżycowej.
  • Źródło witamin z grupy B (B1 (tiamina — dba o układ nerwowy, mięśni i serca), B2 (ryboflawina – niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi, produkcji antyciał przez układ odpornościowy i procesów wzrostu) B6 (pirydoksyna — dba o układ nerwowy, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca, a także podnosi odporność organizmu).
  • Źródło PP- niacyna (przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego. Ponadto odpowiada za syntetyzowanie hormonów płciowych)
  • Źródło składników mineralnych: wapnia, żelaza, fosforu, cynku, magnezu, manganu oraz fluoru.
  • Grejpfrut ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
  • Źródło przeciwutleniaczy (m.in. likopen, karotenoidy), niszczą wolne rodniki i hamują namnażanie się niektórych komórek nowotworowych.
  • Witaminy i minerały zawarte w grejpfrucie zapobiegają chorobom serca, zmianom miażdżycowym, nadciśnieniu, udarom, zawałom.
  • Zawierają flawonoidy, które oczyszczają organizm z toksyn i działają moczopędnie.
  • Mają niski indeks glikemiczny, zwiększają wrażliwość komórek ciała na insulinę i pośrednio obniżają poziom glukozy we krwi.
  • Źródło kwasu foliowego (Bierze on udział w syntezie kwasów nukleinowych, a z nich powstaje DNA, a także reguluje funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek).
  • Grejpfruty zawierają Naringine (glikozyd flawonoidowy, odpowiada za charakterystyczny, gorzkawy smak grejpfruta) ma silne właściwości oksydacyjne, ponadto obniża poziom cholesterolu, działa przeciwzapalnie, przeciwrakowo i antyseptycznie.
  • Idealny dla osób odchudzających się (100 g grejpfruta ma zaledwie 42 kcal.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked