Kociołek ziemniaczany

Rozgrzewająca, sycąca zupka ziemniaczana 🙂

Nasz polski ziemniaczek jest zdrowym i pysznym warzywem, musimy zadbać tylko o to, aby pochodził ze zdrowej uprawy od rolnika, który nie stosuje, oprysków chemicznych. Tylko wtedy takie ziemniaki możemy podać swojemu dziecku. Niestety ziemniaki z marketów, są z dużych upraw, na które leje się, różne roztwory chemiczne, aby ziemniaków było jak najwięcej, a to wszystko przechodzi do warzywa, które później serwujemy swoim najbliższym — stanowcze NIE! Dla takich produktów!

Kociołek ziemniaczany

Potrzebujemy :

  • 2 cebule (np. żółta i czerwona)
  • 2 papryki
  • Około 8 ziemniaków (ilość dopasować w zależności ile chcemy mieć zupy)
  • Około szklanki ciecierzycy ugotowanej
  • 1 koncentrat pomidorowy (200g)
  • 4 ząbki czosnku
  • Około 2 cm imbiru
  • Łyżeczka papryki słodkiej
  • Płaska łyżeczka papryki wędzonej
  • Łyżeczka majeranku
  • Sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • Oliwa z oliwek – przed podaniem
  • Około 800 ml wody – ilość dopasować do ilości warzyw.

Przygotowanie :

  • W garnku wlewamy 2 łyżki oleju kokosowego, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w grubą kostkę paprykę, starty imbir, mieszamy podsmażamy chwilę razem, dodajemy pokrojoną w dużą kostkę ziemniaki, posiekane 3 ząbki czosnku dodajemy przyprawy, papryki, majeranek, sól, mieszamy, zalewamy wodą, tyle aby zakryła warzywa, gotujemy do miękkości ziemniaków (uważaj, aby nie rozgotować ziemniaków).
  • Gdy ziemniaki są miękkie dodajemy ciecierzyce, koncentrat pomidorowy, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, dosmaczamy solą i pieprzem, mieszamy, gotujemy jeszcze razem około 5 minut.
  • Przed podaniem polewamy oliwą 🙂




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked