Zdrowa i wspaniała

Kisiel truskawkowy

Pyszny, lekki deser dla dużych i małych…Kisiel truskawkowy ! Oczywiście najlepszy w sezonie, ale kto by w sezonie gotował truskawki 🙂 lepiej zjadać je od razu z krzaczka…oczywiście tego nie pryskanego!

Kisiel Truskawkowy

Potrzebujemy:

  • 250 g truskawek (mogą być mrożone).
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)
  • Do podania: Jabłko, jogurt naturalny, cynamon.

Przygotowanie:

  • Do truskawek wlewamy 450 ml wody, miksujemy, dodajmy łyżkę cukru, zagotowujemy.
  • W 50 ml wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do truskawek, chwilę gotujemy, rozlewamy do pucharków.
  • Jabłko ścieramy, układamy na wierzchu kisielu, dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego, posypujemy cynamonem…pycha :).

Jak zrobić jogurt naturalny ? To bardzo prosta sprawa …zerknij TU.

Kisiel truskawkowo- jabłkowy

Potrzebujemy:

  • 200 g truskawek (świeże lub rozmrożone)
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ksylitolu — opcjonalnie !
  • 500 ml wody 

Przygotowanie:

  • Jabłka ścieramy, dodajemy truskawki, miksujemy. Do masy owocowej wlewamy 450 ml wody, dodajemy łyżkę cukru, zagotowujemy.
  • W 50 ml wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do owoców, mieszamy, gotujemy chwilę, rozlewamy do pucharków.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked