Czereśnie na zimę

Uwielbiam czereśnie, są pyszne i słodkie a do tego bardzo zdrowe. Na działce mam dwie bardzo obfitujące drzewka czereśni, dlatego co roku mogę cieszyć się ich smakiem w pięknym czerwcowym miesiącu.

🍒Sezon w pełni a więc do dzieła…pyszny dżem z czereśni, czereśnie w sosie własnym i pyszny dżem z truskawek i czereśni. Owoce z zalewy własnej są świetne w smaku i nadają się do ciast, deserów czy jako nadzienie do bułeczek.

➡️Czereśnie bardzo często mają w sobie robaczki, dlatego najpierw należy namoczyć czereśnie w zimnej wodzie na około 30 min (robaczki nie mają tlenu i wychodzą ze środka, niestety nie wszystkie, dlatego, jeśli są czereśnie, które mają ich bardzo dużo płuczę je jeszcze raz po wyjęciu pestek.

➡️🍒Dżem z czereśni – bez cukru

Potrzebujemy:

  • 1 kg czereśni 🍒
  • szczypta soli kłodawskiej (Dodatek soli sprawia, że z owoców wydobywa się naturalny cukier, owoce zachowują kolor i smak, metoda janginizacji).

Przygotowanie:

  • Czereśnie umyć, oczyścić z pestek, wsypać do dużego, szerokiego garnka, dodać szczyptę soli (nie więcej!) i gotować na małym ogniu aż do wyparowania większości wody, (od 1,5 do 4 godzin, wszystko zależy o rodzaju czereśni, jeśli mają dużo wody, to proces jest dłuższy.
  • Gdy czereśnie są już gęste, gorące przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy na mokro.
  • Ważne jest, aby pokrywka była nowa! Zakładając starą mamy 50% szans na przetrwanie naszego dżemu :).

➡️🍒Dżem z czereśni i truskawek🍓

Potrzebujemy:

  • 2 kg truskawek🍓
  • 2 kg czereśni 🍒
  • 1-2 cytryny 🍋

Przygotowanie:

  • Truskawki, czereśnie umyć, oczyścić z ogonków i wyciągnąć pestki, wsypać do garnka, dodać sok z cytryny, mieszamy, gotujemy na małym ogniu aż do wyparowania większości wody, ( około 1,5- 3 godzin, wszystko zależy o rodzaju truskawek).
  • Smażymy tak długo, aż będzie miał odpowiednią dla nas konsystencje.
  • Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy na mokro lub na sucho.
  • Dżemik jest pyszny i słodziutki mimo że bez cukru 🙂 Tylko pamiętaj, aby owoce były dojrzałe!
  • Ważne jest, aby pokrywka była nowa! Zakładając starą mamy 50 % szans na przetrwanie naszego dżemu 🙂

➡️🍒Czereśnie w sosie własnym🍒

Potrzebujemy:

  • Czereśnie 🍒(ilość według uznania)
  • woda i miód🍯 (ilość miodu według uznania)

Przygotowanie:

  • Czereśnie oczyszczamy z pestek, wypłukane, wkładamy ciasno do słoiczków.
  • Do ciepłej przegotowanej wody dodajemy miód (lub ksylitol), tak na 500 ml daje pół łyżki miodu, ale to już kwestia gustu, taką wodą zalewam czereśnie, zakręcam słoiczek.
  • Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki, zalewam wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotuję około 10-15 minut (od momentu zagotowania) lub pasteryzuję na sucho w piekarniku.
  • Pasteryzacja na sucho: słoiki układamy na głębokiej tacy piekarnika,  luźno, aby się ze sobą nie stykały, nastawiamy piekarnik na max 130 C, gdy piekarnik osiągnie temperaturę 130 C, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy tam słoiki jeszcze około 40 min.

➡️Dlaczego warto jeść czereśnie 🍒?

  • Źródło w witaminy C (jest silnym przeciwutleniaczem i działa przeciwzapalnie, bierze udział w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych, niezbędna do syntezy kolagenu, hormonów, hemoglobiny, zapewnia gojenie się ran, wpływa na odporność organizmu, zwiększa przyswajanie żelaza).
  • Źródło witaminy A (jest przeciwutleniaczem, wpływa na procesy widzenia, zapewnia odpowiedni stan skóry oraz nabłonka błon śluzowych, niezbędna do prawidłowego wzrostu komórek, zwiększa odporność).
  • PP. (wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i stan skóry, reguluje gospodarkę lipidową).
  • Źródło witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6, B12) witaminy, które działają na cały organizm, każda z nich ma olbrzymie znaczenie dla naszego funkcjonowania, są odpowiedzialne przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego -łagodzą stres, zmęczenie, dbają o skórę, zapobiegają zajadom, bólom głowy, depresjom).
  • Źródło soli mineralnych: Potas (wydala wodę z organizmu, obniża ciśnienie osmotyczne, bierze udział w kurczliwości mięśni).
  • Fosfor (składnik kości i zębów, wchodzi w skład kwasów nukleinowych (DNA I RNA) i związków wysoko energetycznych (ATP), bierze udział w metabolizmie).
  • Wapń (składnik kości i zębów, wpływa na wzrost i rozwój, reguluje skurcze mięśni, bierze udział w krzepnięciu krwi).
  • Magnez (składnik kości i zębów, tkanek miękkich, wpływa na układ nerwowy, reguluje skurcze mięśni, aktywator enzymów).
  • Siarka (wchodzi w skład włosów, paznokci, skóry i chrząstek oraz witaminy B1 i aminokwasów siarkowych).
  • Chlor (udział w gospodarce wodno-elektrolitowej i wchłanianiu witaminy B12).
  • Sód (bierze udział w kurczliwości mięśni).
  • Cynk (składnik ponad 300 enzymów, niezbędny do syntezy białka i kwasów nukleinowych, składnik hormonów: insuliny, tyroksyny, testosteronu).
  • Mangan (aktywator wielu enzymów, niezbędny w procesie wytwarzania chrząstek i kości).
  • Żelazo (składnik hemoglobiny, mioglobiny i wielu enzymów, niezbędny do transportu i magazynowania tlenu).
  • Miedź (niezbędna do transportu żelaza, konieczna do syntezy barwników skóry i włosów oraz do wytwarzania tkanki łącznej i kostnej),
  •  Jod którego o dziwo jest dużo więcej niż w takim przykładowym dorszu (100 g czereśni jest około 330 mg). Jod składnik hormonów tarczycy: tyroksyny i trójjodotyroniny.

➡️Dzięki temu robią piękne rzeczy w organizmie:

  • Usprawniają perystaltykę jelit, wspomagają trawienie, zmniejszają zaparcia.
  • Oczyszczają nam organizm z toksyn i innych szkodliwych substancji (zmniejszają ilość kwasu moczowego we krwi).
  • Czereśnie są niskokaloryczne, 100 g owoców to tylko około 50-60 kcal.
  • Poprawiają krążenie, pomagają przy dolegliwościach serca i wątroby, działają na stany zapalne dróg moczowych i żółciowych.
  • Mają silne działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
  • Źródło bioflawonoidów, zaliczane do świetnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki i dzięki temu spowalniają procesy starzenia się skóry.
  • Należą do owoców zasadotwórczych, czyli odkwaszają nam organizm.

Czereśnie warto spożywać w sezonie, mają wówczas najwięcej składników odżywczych, wiadomo wszystko, co na świeżo i na surowo ma najwięcej dobroci. Nie oznacza to jednak, że przetwory z czereśni są bezwartościowe. Wręcz przeciwnie, w słoiczku przechodzi bardzo dużo tych cennych witaminek.

➡️Jak nie powinniśmy jeść czereśni🍒 ?

  • Ważne jest to, aby nie jeść czereśni na czczo, i to dotyczy wszystkich owoców pestkowych, a także nie można ich popijać surową wodą, gdyż może to doprowadzić do biegunki oraz ostrego bólu brzucha.
  • Nie powinno się ich również jadać przed posiłkami mięsnymi, ponieważ są odpowiedzialne za utrudnianie zawartego w mięsie białka.
  • Osoby z problemami układu pokarmowego, nie powinny jeść surowych czereśni, ale lekko obgotowane.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked