Zdrowa i wspaniała

Babeczki z mąki ryżowej migdałowo – czekoladowe z dżemem z czarnej porzeczki.

Babeczki z mąki ryżowej — łatwe i szybkie w przygotowaniu a do tego lekkie i bez glutenu!

Potrzebujemy: (Porcja na około 8 babeczek)

  • 150 g mąki ryżowej (możecie zrobić ją samodzielnie miksując ryż)
  • 50 g migdałów mielonych (ja wykorzystuje migdały, które zostają mi z mleka migdałowego)
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 100 ml mleka migdałowego (lub inne mleko roślinne)
  • 15 ml masła klarowanego rozpuszczonego (około 2 łyżki)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 2 łyżeczki kakao
  • Dżem z czarnej porzeczki
  • starta wanilia 

Przygotowanie:

Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajko, masło i wanilię, razem wszystko mieszamy trzepaczką, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i migdałami, dokładanie razem mieszamy. Połowę masy wlewamy do foremek papierowych, na białą masę kładziemy po łyżeczce dżemu z czarnej porzeczki. Do drugiej połowy dosypujemy 2 łyżeczki kakao, mieszamy i dokładamy do każdej foremki na dżem. Pieczemy 25 minut w temp. 185 C.

Babeczka po przekrojeniu





2 Comments

UWIELBIAM BABECZKI

POZDRAWIAM

Ja również :)Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked