Zdrowa i wspaniała

Kotlety z soczewicy i warzyw

Z serii obiady bezmięsne….Pyszne kotleciki idealne na obiad, kolacje lub jako przekąska do pracy lub szkoły.

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy
  •  4 ugotowane ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • bułka tarta
  • pół łyżeczki carry
  • olej kokosowy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • W garnku na tłuszczu smażę na złoto cebulę, dodaje starte na małych oczkach warzywa (marchewkę i pietruszkę), dodaje sól i pieprze, pół łyżeczki carry, smażymy do miękkości.
  • Do miski wrzucamy soczewicę, zgniecione ziemniaki, usmażone i wystudzone warzywa, mąkę, zagniatam i dosmaczam. Zagniatając, podsypuje bułkę tartą w miarę potrzeby, formuję kotleciki, obtaczam w bułce tartej.
  • Smażymy na oleju kokosowym na złoty kolor.
  • Rewelacyjnie smakuje razem z surówką z  kiszonej kapusty.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked